5 λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι αθλητικό σουτιέν

αθλητικο σουτιεν

Αφού μετά από πολύ έρευνα και σκέψη έχεις επιτέλους αποφασίσει τι είδος γυμναστικής θα ξεκινήσεις, έρχονται οι πραγματικά δύσκολες αποφάσεις. "Τί παπούτσια θα φορέσω;". "Να πάρω κολάν ή φόρμα;" Τόσα πολλά διλήμματα και τόσος λίγος χρόνος για να αποφασίσεις.

Ευτυχώς, τουλάχιστον ξέρεις τι σουτιέν θα φορέσεις! "Αυτό που φοράω κάθε μέρα, σιγά μην πάρω ειδικό σουτιέν για την γυμναστική". Και είναι απολύτως λογικό να το σκεφτείς αυτό. Ποιoς θα δεί το σουτιέν σου στην τελική; Μάλλον κανείς.

Ξεκινάς γυμναστική λοιπόν φορώντας το καθημερινό σουτιέν σου, και μετά από τις πρώτες μέρες άσκησης συνειδητοποιείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Ίσως δεν νιώθεις όσο άνετα θα ήθελες κατα την διάρκεια της άσκησης ή ίσως έχεις ξεκινήσει να έχεις πόνους  στο στήθος. 

Η αιτία για τα παραπάνω; Το γεγονός ότι τα συμβατικά/καθημερινά σουτιέν δεν είναι φτιαγμένα για αντίστοιχες περιστάσεις, όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα και το στήθος δέχεται κραδασμούς.

Το αθλητικό σουτιέν είναι το πιο σημαντικό ρούχο προπόνησης για τις γυναίκες -πόσο μάλιστα αν έχουν μεγάλο στήθος- αλλά το 90% των γυναικών δεν φοράει το σωστό μέγεθος αθλητικού σουτιέν.

Γιατί χρειάζεσαι το σωστό αθλητικό σουτιέν

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το αθλητικό σουτιέν είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι είναι οι εξής: 

  1. Τα καθημερινά σουτιέν έχουν μπανέλα, στην οποία με την ένταση της άσκησης οι μαστικοί αδένες, αναπόφευκτα, θα χτυπήσουν και σαν συνέπεια θα αρχίσεις να έχεις πόνους μετά τις πρώτες ημέρες άσκησης.
  2. Τα κανονικά σουτιέν δεν σου δίνουν τις επιλογές "πλάτης" που σου δίνει ένα αθλητικό σουτιέν, όπως πχ χιαστί κλπ. κάτι που συνεπάγεται πιο "χαλαρό" κράτημα του στήθους. 
  3. Τα κανονικά σουτιέν δεν "αναπνέουν", σε αντίθεση με τα αθλητικά σουτιέν, των οποίων το ύφασμα αναπνέει περισσότερο και συνήθως έχει και "διάτρητα" κομμάτια υφάσματος, που αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί.
  4. Τα αθλητικά σουτιέν σου παρέχουν την δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικών διαβαθμίσεων σουτιέν ανάλογα με την ένταση της άσκησης (υψηλή, μεσαία και χαμηλή).  
  5. Τα αθλητικά σουτιέν κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια και χρώματα, τα οποία θα δώσουν ένα διαφορετικό "τόνο" στην ασκησή σου.

Δείτε Όλα τα Αθλητικά Σουτιέν

Γυναικείο στήθος και άθληση

Δες 3 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζεις για τις πιέσεις που δέχεται το στήθος κάθε γυναίκας που αθλείται και γυμνάζεται εντατικά:

  1. Εάν το στήθος δεν υποστηρίζεται σωστά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, μπορεί να κινηθεί έως και 19 εκατοστά και μπορεί να βιώσει την ίδια δύναμη G με έναν οδηγό Formula 1. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν μύες στο στήθος.
  2. Η μόνη φυσική υποστήριξη που έχει το στήθος είναι το δέρμα και οι σύνδεσμοι του Cooper, οι οποίοι είναι πολύ λεπτές, ελαστικές δομές που υπάρχουν για να προστατεύουν τα μέρη του μαστού που παράγουν γάλα, αλλά όχι για να το ανασηκώνουν και να το συγκρατούν.
  3. Οι γυναίκες που αθλούνται εντατικά, μπορεί να χρειάζονται την ίδια ποιότητα υποστήριξης του στήθους κατά το περπάτημα, όπως με αυτή κατά τη διάρκεια του σπριντ. Η έλλειψη υποστήριξης έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη. Η κίνηση του μαστού στον αθλητισμό, είναι πολύ σημαντική στην τεχνολογία κατασκευής αθλητικών σουτιέν.